Help, een vlooienplaag! Wat nu?

Vlooien zijn helaas lastig te bestrijden. Helemaal wanneer er spraken is van een vlooienplaag. Om vlooien het huis uit te krijgen, dient u zowel uw huisdier als de omgeving te behandelen.

De oorzaak van een vlooienplaag zit hem in de vlooienpoppen die in uw huis liggen en massaal uitkomen. Deze poppen, maar ook de eitjes, larven en jonge vlooien, kunnen aangetroffen worden in de mand, de bank, het vloerkleed, het tapijt, in kieren, spleten en naden van de vloer, onder kastjes of banken enz. Uit de vlooienpoppen komen nieuwe volwassen vlooien die uw huisdier bespringen. Bij een vlooienplaag zit er helaas niks anders op dan intensief te behandelen. En dit kan 3 of langer duren omdat het popstadium van de vlo, onder gunstige omstandigheden, maar liefst 6 maanden kan overleven!

De behandeling van een vlooienplaag.

U heeft nodig:

 1. Een spot-on product (of vlooienband). Om (nieuwe) vlooien op uw huisdier snel te doden. Bij Ontvlooien.nl hebben wij een groot assortiment producten om uw hond of kat te ontvlooien.
 2. Een omgevingsspray. Hiermee bestrijdt u de vlooienlarven in uw huis. Deze spray’s zijn dus niet bedoeld om op uw huisdier gebruiken!

U bestrijdt hiermee gedurende langere tijd (minimaal 3 maanden) herhaaldelijk de vlooien op uw huisdier, maar ook de vlooiennakomelingen (eitjes en larven) in uw huis. De eerste één tot twee maanden van de behandeling kunt u nog vlooien op uw huisdieren vinden. Dit zijn echter nieuwe vlooien die net uit de pop komen. Ze worden snel bestreden door de vlooiendruppels (spot on) op het huisdier. Nieuwe vlooiennakomelingen worden zo voorkomen, waardoor u levenscyclus van vlo doorbreekt en daarmee de vlooienplaag eindigt.
 

Plan van aanpak voor uw huisdier:

 • Herhaal de behandeling van uw huisdier met het spot on product om de vier weken gedurende minimaal zes maanden.
 • Omdat vlooien tussengastheer zijn van lintwormen is het ook raadzaam om uw huisdier te ontwormen met een middel dat tegen lintwormen werkt.

Plan van aanpak in huis:

 • Behandel minstens 1x per maand alle ruimten waartoe uw huisdieren toegang hebben met een omgevingsspray tot er geen vlooien meer zijn. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
 • Stofzuig alle ruimten/plekken waar uw huisdieren komen. Vergeet hierbij ook niet achter banken, onder kasten en bij de plinten goed te zuigen.
 • Eventueel aquaria in de te behandelen ruimte(n) afdekken en aquariumpompen uitschakelen.
 • Sprayen op plaatsen waar vlooien het liefst zitten. Dit zijn met name plekken waar niet regelmatig gestofzuigd of gedweild wordt, zoals onder en achter banken, kasten, onder de verwarming, etc.
 • Bovengenoemde plaatsen pleksgewijs behandelen met een “heen en weer” gaande beweging zodat er een nevel ontstaat. Grote oppervlakten insprayen is in het algemeen niet nodig.
 • Na het sprayen de ruimte(n) een half uur gesloten houden. Daarna goed ventileren voor minimaal een half uur.
 • Het is belangrijk dat kleine kinderen gedurende de werkzame periode geen contact kunnen hebben met de behandelde oppervlakten om zo te voorkomen dat zij, via hand-mond contact, bestrijdingsmiddel binnen kunnen krijgen.
 • Niet sprayen in ruimten waar voedsel klaar gemaakt wordt.

Met de juiste behandeling is een vlooienplaag binnen 3 tot 6 maanden verholpen.
 

Een vlooienplaag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Voor vlooien gaat dit helemaal op, omdat een vlooienplaag een intensieve en lange (3 tot 6 maanden) behandeling vraagt en daarmee ook kostbaar is.
U kunt het risico op een vlooienplaag verhelpen door uw huisdieren het hele jaar door regelmatig met een anti-vlooienmiddel te behandelen. Vlooien houden immers van alle seizoenen, want in de huidige huizen met CV zijn vlooien het hele jaar door actief zijn. En als ze eitjes leggen zijn het er duizenden.
Daarnaast is het aan te raden om 4x per jaar preventief vlooien in huis te bestrijden door gebruik te maken van een omgevingsspray.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »