Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtigen, die zich vasthaken bij honden en katten (maar soms ook bij de mens!) om hun bloed te zuigen. Ze hebben dit bloed nodig om zich te kunnen ontwikkelen en voortplanten. Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw kat of hond, kunt u het beste kiezen voor een middel dat teken zowel afweert als doodt.

Wat doet een teek?

Een teek grijpt zich vast op de huid van je hond of kat en zuigt langzaam bloed op. Zo wordt een teek groter en groter naar mate hij meer en meer bloed binnen krijgt. Eerst is een teek klein, maar deze zwelt vervolgens langzaam op tot ze volgezogen zijn met bloed. Een teek kan tot 3 keer zijn eigen volume absorberen. Als de teek zich heeft volgezogen valt hij van de gastheer af (je hond, kat of jijzefl!) en starten vrouwelijke teken met leggen van zo’n 3.000 tot wel 6.000 eitjes.

Een volgezogen teekTekenbesmetting

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen teken niet alleen in het bos voor. Ook in parken, tuinen en grasvelden kan je hond of kat een teek oplopen. Ook springen springen niet vanuit bomen op je huisdier, maar wachten ze op hun prooi in het gras en in struiken, als de hond dan langs komt grijpt de parasiet zijn kans. Een teek verblijft het liefst op nat, onbehandeld grasland.

Bijwerkingen van teken

De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Het verveldende is de teek zelf niet zozeer, maar tekenbeten kunnen ontstekingen of abcessen veroorzaken. Daarnaast draagt een groot aantal teken ziekteverwekkers bij zich, die overgedragen kunnen worden op jouw, je hond of kat, tijdens het opzuigen van bloed. Hierbij moet je denken aan de ernstige aandoeningen zoals babesiose, borreliose (ziekte van Lyme) en ehrlichiose.

Preventief behandelen

Door je hond of kat aanhoudend te beschermen met een product dat de teken niet alleen doodt, maar ook afweert voordat ze kunnen bijten, vermindert je indirect het risico op de overdracht van ziekten op je huisdier. Er zijn diverse middelen te koop om een teken besmetting te voorkomen. Een echt tekenmiddel is bijvoorbeeld de Scalibor Protector banden (niet voor katten geschikt!) of de Seresto banden. Maar ook diverse druppels die tevens beschermen tegen vervelende vlooien. Ook bij druppels zijn de druppels voor honden vaak niet geschikt voor katten!

Een vlooienplaag! En wat nu?

Vlooien zijn helaas lastig te bestrijden. Helemaal wanneer er spraken is van een vlooienplaag. Om vlooien het huis uit te krijgen, dien je zowel je huisdier(en) als de omgeving te behandelen.

De oorzaak van een vlooienplaag zit hem in de vlooienpoppen die in je huis liggen en massaal uitkomen. Deze poppen, maar ook de eitjes, larven en jonge vlooien, kunnen aangetroffen worden in de mand, de bank, het vloerkleed, het tapijt, in kieren, spleten en naden van de vloer, onder kastjes of banken enz. Uit de vlooienpoppen komen nieuwe volwassen vlooien die je huisdier bespringen. Bij een vlooienplaag zit er helaas niks anders op dan intensief te behandelen. En dit kan 3 maanden of langer duren omdat het popstadium van de vlo, onder gunstige omstandigheden, maar liefst 6 maanden kan overleven!

Wat heb je nodig voor de behandeling van een vlooienplaag.

 1. Een spot-on product (of vlooienband). Om (nieuwe) vlooien op je huisdier snel te doden. Bij Ontvlooien.nl hebben wij een groot assortiment producten om je hond of kat te ontvlooien.
 2. Een omgevingsspray. Hiermee bestrijd je de vlooienlarven in je huis. Deze spray’s zijn dus zeker niet bedoeld om op je huisdier gebruiken! Je bestrijdt hiermee gedurende langere tijd (minimaal 3 maanden) herhaaldelijk de vlooien op je huisdier, maar ook de vlooiennakomelingen (eitjes en larven) in je huis. De eerste één tot twee maanden van de behandeling kan je nog vlooien op je huisdieren vinden. Dit zijn echter nieuwe vlooien die net uit de pop komen. Ze worden snel bestreden door de vlooiendruppels (spot on) op het huisdier. Nieuwe vlooiennakomelingen worden zo voorkomen, waardoor je levenscyclus van vlo doorbreekt en daarmee de vlooienplaag beëindigt.

 Plan van aanpak voor uw huisdier:

 • Herhaal de behandeling van je kat en/of hond met het spot-on product om de vier weken gedurende minimaal zes maanden.
 • Omdat vlooien tussengastheer zijn van lintwormen is het ook raadzaam om je huisdier te ontwormen met een middel dat tegen lintwormen werkt.

Plan van aanpak in huis:

 • Behandel minstens 1x per maand alle ruimten waar je huisdieren komen met een omgevingsspray tot er geen vlooien meer zijn. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
 • Stofzuig alle ruimten/plekken waar je huisdieren komen. Vergeet hierbij ook niet achter banken, onder kasten en bij de plinten goed te zuigen.
 • Eventueel aquaria in de te behandelen ruimte(n) afdekken en aquariumpompen uitschakelen.
 • Sprayen op plaatsen waar vlooien het liefst zitten. Dit zijn met name plekken waar niet regelmatig gestofzuigd of gedweild wordt, zoals onder en achter banken, kasten, onder de verwarming, etc.
 • Bovengenoemde plaatsen pleksgewijs behandelen met een “heen en weer” gaande beweging zodat er een nevel ontstaat. Grote oppervlakten insprayen is in het algemeen niet nodig.
 • Na het sprayen de ruimte(n) een half uur gesloten houden. Daarna goed ventileren voor minimaal een half uur.
 • Het is belangrijk dat kleine kinderen gedurende de werkzame periode geen contact kunnen hebben met de behandelde oppervlakten om zo te voorkomen dat zij, via hand-mond contact, bestrijdingsmiddel binnen kunnen krijgen.
 • Niet sprayen in ruimten waar voedsel klaar gemaakt wordt.

Met de juiste behandeling is een vlooienplaag binnen 3 tot 6 maanden verholpen.

Een vlooienplaag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Voor vlooien gaat dit helemaal op, omdat een vlooienplaag een intensieve en lange (3 tot 6 maanden) behandeling vraagt en daarmee ook kostbaar is.
Je kan het risico op een vlooienplaag verhelpen door je huisdieren het hele jaar door regelmatig met een anti-vlooienmiddel te behandelen. Vlooien houden immers van alle seizoenen, want in de huidige huizen met CV zijn vlooien het hele jaar door actief zijn. En als ze eitjes leggen zijn het er duizenden.
Daarnaast is het aan te raden om 4x per jaar preventief vlooien in huis te bestrijden door gebruik te maken van een omgevingsspray.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insecten, die bloed van honden en katten zuigen door ze te bijten. Dit is nodig zodat ze zich kunnen voortplanten. De vrouwelijke vlo legt tot 50 eitjes per dag. Deze vallen in de omgeving en er komen larven uit die zich in verstoppen in kieren en spleten. De larve ontwikkelt zich tot pop en van daar tot volwassen bloedzuigende vlo. Hiermee zit 5% van het vlooienprobleem op uw huisdier. En maar liefst 95% in de omgeving.

duo-vlooiencyclus
vlooiencyclus (bron: DUO)
Elke hond of kat kan last krijgen van vlooien. Dit heeft niets met hygiëne te maken. Het is vooral belangrijk dat je je huisdier regelmatig behandelt, want vlooien komen vooral in de zomer en in het najaar/winter (als de verwarming aangaat!) erg veel voor.

Vlooien zijn schadelijk omdat ze je kat of hond jeuk, allergieën en een lintwormbesmetting kunnen bezorgen. Jeuk leidt tot krabben waardoor wondjes ontstaan met een kans op ontstekingen. Bij pups en kittens kan het hebben van vlooien zelfs bloedarmoede tot gevolg hebben.

Vlooien zijn bloedzuigende insecten van 1-6 mm met stevige achterpoten waarmee ze goed kunnen springen. De vrouwtjesvlo legt tot wel 50 eitjes per dag. De eitjes vallen van de gastheer af en komen in de omgeving terecht. Uit deze eitjes komen larven, die lichtschuw zijn en vooral in kieren en naden kruipen. De larve verpopt zich in een cocon tot volwassen vlo. Dit popstadium kan enkele dagen tot zelfs een half jaar duren, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheidsgraad. Zodra de vlo uit de pop gekomen is, gaat deze direct op zoek naar een geschikte gastheer. De meeste vlooien overleven 1-3 weken op hun gastheer.

Alleen de volwassen vlo bevindt zich op de gastheer (huisdier). Slechts 5% van de vlooiencyclus speelt zich af op je kat of hond. En daarmee maar liefst 95% in uw huis!

De vlooiencyclus bestaat uit 4 stadia:

 1. volwassen vlooien: 5%
 2. eitjes: 50%
 3. larven: 35%
 4. poppen: 10%

Het popstadium van de vlo kan enkele dagen tot wel een half jaar duren en is niet te bestrijden. Daarom is het aan te raden om bij een vlooienprobleem niet alleen maandelijks alle honden en katten te behandelen, maar ook de omgeving. Gebruik hiervoor een speciale omgevingsspray zoals Bolfo Fleegard Spray of Virbac Indoor-X.

Help ik zie nog vlooien na behandeling met een anti-vlooienmiddel

Het kan voorkomen dat na behandeling met vlooienbestrijdingsmiddelen zoals Advantage, Frontline of Effipro nog levende vlooien gezien worden op de hond of kat. Dit kan te maken hebben met de mate van de vlooienbesmetting. Er is namelijk nog al een verschil tussen of je hond of kat last had van een enkele vlo of dat er spraken was van een vlooienplaag.

vlooien hond en kat

Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij een “falende vlooienbestrijding”.

De meest voorkomende factoren die van invloed zijn op de vlooienbestrijding zijn: de omgeving, de producteigenschappen van het vlooienmiddel en de behandelwijze en -frequentie.

De omgeving

Herbesmetting in huis:
Er heeft opnieuw besmetting plaatsgevonden in je eigen huis. Dit kan doordat poppen door geen enkel middel te bestrijden zijn en hierdoor dus lang kunnen overleven in uw huis (bekijk ook “over vlooien“).

Herbesmetting door een externe bron zoals: 

 • Andere (huis)dieren, bijvoorbeeld onbehandelde honden en katten, maar ook egels en konijnen;
 • Hondenuitlaatplaatsen of plekjes waar de kat graag komt;
 • Bezoek aan of van vrienden/familie met huisdieren.

Klimaatveranderingen:
Door de stijging van de temperatuur en vochtigheidsgraad kan de vlooien populatie in bepaalde gebieden behoorlijk toegenomen zijn.

Eigenschappen van de anti vlooienmiddelen

De meeste middelen doden de op de hond of kat aanwezige vlooien binnen 24 uur. Je kan dus kort na de behandeling vlooien aantreffen die nog niet dood zijn. Als je na 24 uur nog vlooien aantreft op je huisdier aantreft, dan is deze dus opnieuw besmet!
Frequent wassen of zwemmen na een behandeling met een spot-on product als Advantage, Frontline of Effipro vermindert de werkingsduur. Daarom is het raadzaam om een dier wat regelmatig zwemt of gewassen wordt maandelijks te behandelen. Een ander zeer goed alternatief is gebruik te maken van een Seresto teken- vlooienband. Deze banden hebben een werking tot wel 8 maanden en zijn niet gevoelig voor water.

Fouten bij de behandelwijze en -frequentie

 • Het is belangrijk het juiste interval aan te houden zodat weer op tijd behandeld wordt. Ter voorkoming van vlooienproblemen is een behandeling van 1 x per maand raadzaam.
 • Niet alle honden en katten in het huis zijn behandeld. Behandel altijd alle honden en katten in huis tegelijkertijd!
 • De omgeving is niet behandeld waardoor herbesmetting plaatsvindt. Behandel de omgeving met een daarvoor geschikte omgevingsspray (zoals Bolfo Fleegard Spray of Virbac Indoor-X). Denk daarbij naast het tapijt en kleden in huis ook aan honden- en kattenmanden, uw bank, bed en zelfs bekleding van uw auto als de hond of kat meereist.
 • Bij een vlooienprobleem is een éénmalige behandeling te weinig. Alle honden en katten in huis zullen maandelijks behandeld moeten worden gedurende minimaal 3 tot 6 maanden om van een vlooienprobleem af te komen. Vergeet daarbij ook de omgeving niet!

Advies bij de bestrijding van vlooien

Vlooien bestrijden

Een goede (preventieve) behandeling tegen vlooien is belangrijk. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Vlooien in huis

Vlooien in huis zijn een vervelend probleem. Gelukkig zijn er goede middelen om van het vlooienprobleem af te komen. Het is een grondige klus die je als je er echt van af wilt zijn (en wie wil dat niet?!) na een vier weken weer moet herhalen.

Vlooien bestrijden

De bestrijding van vlooien is relatief eenvoudig, maar het dient wel grondig te gebeuren. De eerste stap is om het huis volledig te zuigen. Het kleed, de bank en ook tussen de kussens. Vergeet geen stoffige hoekjes of onder de bank! Heeft u een hond die regelmatig in de auto gaat? Vergeet deze dan ook niet uit te zuigen. Uiteraard moet de hond of kattenmand er ook aan geloven. Deze kan je ook buiten (niet pal voor de deur!) uitkloppen. Zo ben je gelijk van een hoop mogelijke eitjes verlost. De beste manier is om vervolgens de stofzuigerzak ook weg te gooien. Dweilen is juist niet aan te raden, vocht trekt in de hoekjes en voegen, wat vlooien heerlijk vinden. Vergeet niet je huisdieren te behandelen met vlooiendruppels, anders hebben de vlooien een heerlijke broedplaats!

Spray voor in huis

Als je echt hardnekkige vlooienproblemen hebt, of gewoon zeker wil zijn van een goede werking, gebruik dan een omgevingsspray. Deze sprays zijn ook in een natuurvriendelijke variant beschikbaar. Een omgevingsspray dood eventueel gemiste vlooien, poppen en geeft eitjes geen kans. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de spray. Tijdens de behandeling is het aan te raden om kinderen en huisdieren niet in huis te hebben. Ook moet je de spray absoluut niet op je dier gebruiken! Een spray heeft een langdurige werking, van 4 weken tot 6 maanden (Fleegard)!

Om het op te sommen, hieronder een aantal handvatten voor een goede behandeling tegen vlooien.

 1. Maak het huis grondig schoon, stofzuig alle oppervlakken.
 2. Behandel uw huisdieren preventief. Dit kan met bijvoorbeeld anti vlooien druppels voor katten of voor honden.
 3. Het is belangrijk het juiste interval aan te houden zodat weer op tijd behandeld wordt. Ter voorkoming van vlooienproblemen is een behandeling van 1 x per maand met vlooiendruppels raadzaam. Bij een vlooienplaag is een éénmalig behandeling te weinig (denk aan de eitjes). Behandel dan al uw katten en honden minimaal 1x per maand gedurende minstens 3 maanden. Langer behandelen kan nodig zijn. En een preventieve behandeling is zeker aan te raden.
 4. Behandel altijd alle honden en katten in het gezin tegelijkertijd!
 5. Behandel zo nodig de omgeving met een daarvoor geschikte omgevingsspray (zoals Bolfo Fleegard Spray, Sectolin Vlo & Mijt of Virbac Indoor-X). Denk daarbij naast het tapijt en de kleden in huis ook aan honden- en kattenmanden, uw bank, bed en zelfs bekleding van je auto als de hond of kat wel eens mee reist.
 6. Was kussens, dekens, en eventueel de overtrek van de mand van je kat en/of hond.

Gerelateerde producten