Help ik zie nog vlooien na behandeling met een anti-vlooienmiddel

Het kan voorkomen dat na behandeling met vlooienbestrijdingsmiddelen zoals Advantage, Frontline of Effipro nog levende vlooien gezien worden op de hond of kat. Dit kan te maken hebben met de mate van de vlooienbesmetting. Er is namelijk nog al een verschil tussen of je hond of kat last had van een enkele vlo of dat er spraken was van een vlooienplaag.

vlooien hond en kat

Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij een “falende vlooienbestrijding”.

De meest voorkomende factoren die van invloed zijn op de vlooienbestrijding zijn: de omgeving, de producteigenschappen van het vlooienmiddel en de behandelwijze en -frequentie.

De omgeving

Herbesmetting in huis:
Er heeft opnieuw besmetting plaatsgevonden in je eigen huis. Dit kan doordat poppen door geen enkel middel te bestrijden zijn en hierdoor dus lang kunnen overleven in uw huis (bekijk ook “over vlooien“).

Herbesmetting door een externe bron zoals: 

  • Andere (huis)dieren, bijvoorbeeld onbehandelde honden en katten, maar ook egels en konijnen;
  • Hondenuitlaatplaatsen of plekjes waar de kat graag komt;
  • Bezoek aan of van vrienden/familie met huisdieren.

Klimaatveranderingen:
Door de stijging van de temperatuur en vochtigheidsgraad kan de vlooien populatie in bepaalde gebieden behoorlijk toegenomen zijn.

Eigenschappen van de anti vlooienmiddelen

De meeste middelen doden de op de hond of kat aanwezige vlooien binnen 24 uur. Je kan dus kort na de behandeling vlooien aantreffen die nog niet dood zijn. Als je na 24 uur nog vlooien aantreft op je huisdier aantreft, dan is deze dus opnieuw besmet!
Frequent wassen of zwemmen na een behandeling met een spot-on product als Advantage, Frontline of Effipro vermindert de werkingsduur. Daarom is het raadzaam om een dier wat regelmatig zwemt of gewassen wordt maandelijks te behandelen. Een ander zeer goed alternatief is gebruik te maken van een Seresto teken- vlooienband. Deze banden hebben een werking tot wel 8 maanden en zijn niet gevoelig voor water.

Fouten bij de behandelwijze en -frequentie

  • Het is belangrijk het juiste interval aan te houden zodat weer op tijd behandeld wordt. Ter voorkoming van vlooienproblemen is een behandeling van 1 x per maand raadzaam.
  • Niet alle honden en katten in het huis zijn behandeld. Behandel altijd alle honden en katten in huis tegelijkertijd!
  • De omgeving is niet behandeld waardoor herbesmetting plaatsvindt. Behandel de omgeving met een daarvoor geschikte omgevingsspray (zoals Bolfo Fleegard Spray of Virbac Indoor-X). Denk daarbij naast het tapijt en kleden in huis ook aan honden- en kattenmanden, uw bank, bed en zelfs bekleding van uw auto als de hond of kat meereist.
  • Bij een vlooienprobleem is een éénmalige behandeling te weinig. Alle honden en katten in huis zullen maandelijks behandeld moeten worden gedurende minimaal 3 tot 6 maanden om van een vlooienprobleem af te komen. Vergeet daarbij ook de omgeving niet!

Eén gedachte over “Help ik zie nog vlooien na behandeling met een anti-vlooienmiddel

  1. Ondanks een verse Seresto-band toch weer vlooien. Wat te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *