Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtigen, die zich vasthaken bij honden en katten (maar soms ook bij de mens!) om hun bloed te zuigen. Ze hebben dit bloed nodig om zich te kunnen ontwikkelen en voortplanten. Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw kat of hond, kunt u het beste kiezen voor een middel dat teken zowel afweert als doodt.

Wat doet een teek?

Een teek grijpt zich vast op de huid van je hond of kat en zuigt langzaam bloed op. Zo wordt een teek groter en groter naar mate hij meer en meer bloed binnen krijgt. Eerst is een teek klein, maar deze zwelt vervolgens langzaam op tot ze volgezogen zijn met bloed. Een teek kan tot 3 keer zijn eigen volume absorberen. Als de teek zich heeft volgezogen valt hij van de gastheer af (je hond, kat of jijzefl!) en starten vrouwelijke teken met leggen van zo’n 3.000 tot wel 6.000 eitjes.

Een volgezogen teekTekenbesmetting

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen teken niet alleen in het bos voor. Ook in parken, tuinen en grasvelden kan je hond of kat een teek oplopen. Ook springen springen niet vanuit bomen op je huisdier, maar wachten ze op hun prooi in het gras en in struiken, als de hond dan langs komt grijpt de parasiet zijn kans. Een teek verblijft het liefst op nat, onbehandeld grasland.

Bijwerkingen van teken

De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Het verveldende is de teek zelf niet zozeer, maar tekenbeten kunnen ontstekingen of abcessen veroorzaken. Daarnaast draagt een groot aantal teken ziekteverwekkers bij zich, die overgedragen kunnen worden op jouw, je hond of kat, tijdens het opzuigen van bloed. Hierbij moet je denken aan de ernstige aandoeningen zoals babesiose, borreliose (ziekte van Lyme) en ehrlichiose.

Preventief behandelen

Door je hond of kat aanhoudend te beschermen met een product dat de teken niet alleen doodt, maar ook afweert voordat ze kunnen bijten, vermindert je indirect het risico op de overdracht van ziekten op je huisdier. Er zijn diverse middelen te koop om een teken besmetting te voorkomen. Een echt tekenmiddel is bijvoorbeeld de Scalibor Protector banden (niet voor katten geschikt!) of de Seresto banden. Maar ook diverse druppels die tevens beschermen tegen vervelende vlooien. Ook bij druppels zijn de druppels voor honden vaak niet geschikt voor katten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *