Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insecten, die bloed van honden en katten zuigen door ze te bijten. Dit is nodig zodat ze zich kunnen voortplanten. De vrouwelijke vlo legt tot 50 eitjes per dag. Deze vallen in de omgeving en er komen larven uit die zich in verstoppen in kieren en spleten. De larve ontwikkelt zich tot pop en van daar tot volwassen bloedzuigende vlo. Hiermee zit 5% van het vlooienprobleem op uw huisdier. En maar liefst 95% in de omgeving.

duo-vlooiencyclus
vlooiencyclus (bron: DUO)
Elke hond of kat kan last krijgen van vlooien. Dit heeft niets met hygiëne te maken. Het is vooral belangrijk dat je je huisdier regelmatig behandelt, want vlooien komen vooral in de zomer en in het najaar/winter (als de verwarming aangaat!) erg veel voor.

Vlooien zijn schadelijk omdat ze je kat of hond jeuk, allergieën en een lintwormbesmetting kunnen bezorgen. Jeuk leidt tot krabben waardoor wondjes ontstaan met een kans op ontstekingen. Bij pups en kittens kan het hebben van vlooien zelfs bloedarmoede tot gevolg hebben.

Vlooien zijn bloedzuigende insecten van 1-6 mm met stevige achterpoten waarmee ze goed kunnen springen. De vrouwtjesvlo legt tot wel 50 eitjes per dag. De eitjes vallen van de gastheer af en komen in de omgeving terecht. Uit deze eitjes komen larven, die lichtschuw zijn en vooral in kieren en naden kruipen. De larve verpopt zich in een cocon tot volwassen vlo. Dit popstadium kan enkele dagen tot zelfs een half jaar duren, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheidsgraad. Zodra de vlo uit de pop gekomen is, gaat deze direct op zoek naar een geschikte gastheer. De meeste vlooien overleven 1-3 weken op hun gastheer.

Alleen de volwassen vlo bevindt zich op de gastheer (huisdier). Slechts 5% van de vlooiencyclus speelt zich af op je kat of hond. En daarmee maar liefst 95% in uw huis!

De vlooiencyclus bestaat uit 4 stadia:

  1. volwassen vlooien: 5%
  2. eitjes: 50%
  3. larven: 35%
  4. poppen: 10%

Het popstadium van de vlo kan enkele dagen tot wel een half jaar duren en is niet te bestrijden. Daarom is het aan te raden om bij een vlooienprobleem niet alleen maandelijks alle honden en katten te behandelen, maar ook de omgeving. Gebruik hiervoor een speciale omgevingsspray zoals Bolfo Fleegard Spray of Virbac Indoor-X.

Eén gedachte over “Wat zijn vlooien?

  1. leuke informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *