Een vlooienplaag! En wat nu?

Vlooien zijn helaas lastig te bestrijden. Helemaal wanneer er spraken is van een vlooienplaag. Om vlooien het huis uit te krijgen, dien je zowel je huisdier(en) als de omgeving te behandelen.

De oorzaak van een vlooienplaag zit hem in de vlooienpoppen die in je huis liggen en massaal uitkomen. Deze poppen, maar ook de eitjes, larven en jonge vlooien, kunnen aangetroffen worden in de mand, de bank, het vloerkleed, het tapijt, in kieren, spleten en naden van de vloer, onder kastjes of banken enz. Uit de vlooienpoppen komen nieuwe volwassen vlooien die je huisdier bespringen. Bij een vlooienplaag zit er helaas niks anders op dan intensief te behandelen. En dit kan 3 maanden of langer duren omdat het popstadium van de vlo, onder gunstige omstandigheden, maar liefst 6 maanden kan overleven!

Wat heb je nodig voor de behandeling van een vlooienplaag.

 1. Een spot-on product (of vlooienband). Om (nieuwe) vlooien op je huisdier snel te doden. Bij Ontvlooien.nl hebben wij een groot assortiment producten om je hond of kat te ontvlooien.
 2. Een omgevingsspray. Hiermee bestrijd je de vlooienlarven in je huis. Deze spray’s zijn dus zeker niet bedoeld om op je huisdier gebruiken! Je bestrijdt hiermee gedurende langere tijd (minimaal 3 maanden) herhaaldelijk de vlooien op je huisdier, maar ook de vlooiennakomelingen (eitjes en larven) in je huis. De eerste één tot twee maanden van de behandeling kan je nog vlooien op je huisdieren vinden. Dit zijn echter nieuwe vlooien die net uit de pop komen. Ze worden snel bestreden door de vlooiendruppels (spot on) op het huisdier. Nieuwe vlooiennakomelingen worden zo voorkomen, waardoor je levenscyclus van vlo doorbreekt en daarmee de vlooienplaag beëindigt.

 Plan van aanpak voor uw huisdier:

 • Herhaal de behandeling van je kat en/of hond met het spot-on product om de vier weken gedurende minimaal zes maanden.
 • Omdat vlooien tussengastheer zijn van lintwormen is het ook raadzaam om je huisdier te ontwormen met een middel dat tegen lintwormen werkt.

Plan van aanpak in huis:

 • Behandel minstens 1x per maand alle ruimten waar je huisdieren komen met een omgevingsspray tot er geen vlooien meer zijn. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
 • Stofzuig alle ruimten/plekken waar je huisdieren komen. Vergeet hierbij ook niet achter banken, onder kasten en bij de plinten goed te zuigen.
 • Eventueel aquaria in de te behandelen ruimte(n) afdekken en aquariumpompen uitschakelen.
 • Sprayen op plaatsen waar vlooien het liefst zitten. Dit zijn met name plekken waar niet regelmatig gestofzuigd of gedweild wordt, zoals onder en achter banken, kasten, onder de verwarming, etc.
 • Bovengenoemde plaatsen pleksgewijs behandelen met een “heen en weer” gaande beweging zodat er een nevel ontstaat. Grote oppervlakten insprayen is in het algemeen niet nodig.
 • Na het sprayen de ruimte(n) een half uur gesloten houden. Daarna goed ventileren voor minimaal een half uur.
 • Het is belangrijk dat kleine kinderen gedurende de werkzame periode geen contact kunnen hebben met de behandelde oppervlakten om zo te voorkomen dat zij, via hand-mond contact, bestrijdingsmiddel binnen kunnen krijgen.
 • Niet sprayen in ruimten waar voedsel klaar gemaakt wordt.

Met de juiste behandeling is een vlooienplaag binnen 3 tot 6 maanden verholpen.

Een vlooienplaag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Voor vlooien gaat dit helemaal op, omdat een vlooienplaag een intensieve en lange (3 tot 6 maanden) behandeling vraagt en daarmee ook kostbaar is.
Je kan het risico op een vlooienplaag verhelpen door je huisdieren het hele jaar door regelmatig met een anti-vlooienmiddel te behandelen. Vlooien houden immers van alle seizoenen, want in de huidige huizen met CV zijn vlooien het hele jaar door actief zijn. En als ze eitjes leggen zijn het er duizenden.
Daarnaast is het aan te raden om 4x per jaar preventief vlooien in huis te bestrijden door gebruik te maken van een omgevingsspray.

Eén gedachte over “Een vlooienplaag! En wat nu?

 1. Goedemorgen,

  Wij hebben 2 bouviers met lange haren die hebben buiten hun ren en nachthok. S avonds kwamen ze regelmatig binnen tot ik dootgebeten werd door vlooien. Ik ben naar de dierenarts geweest en ze krijgen dit nu elke maand. Maar de vlooien zitten nu in het huis, we hebben ongedierte bestrijding hier gehad gisteren en die heeft het hele huis gesprayed. Kleding lakens etc wordt op 60 graden gewassen. Vandaag een lange douche genomen, gewassen kleding aan en ben op de leren bank gaan liggen die gestofzuigd is en schhon gemaakt en toch wordt ik weer gebeten. Wat moet ik nu nog doen ik wordt er helemaal radeloos van. Zit nu in de ziektewet omdat ik denk dat ik andere mensen ook iets aan doe. Kunt u mij aub helpen. Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *